9 načina kako da upropastite brak

Stojan Mišić

31. Maj 2020.

Ne žele svi ljudi da budu srećni. Nekima je patnja inspiracija, duboka potreba i način života. U moru stručne i popularne literature postoji mnogo saveta kako možete sačuvati vašu vezu ili brak ali nigde zapravo ne postoji adekvatan vodič za to kako da budete nesrećni u odnosu sa vašim partnerom. Ukoliko budete pratili moje instrukcije siguran sam da će vaš partnerski odnos biti prepun patnje i bola.

  1. Kada primetite da je partner drugačiji od vas pokušajte iz korena da ga promenite.To što ima drugačija interesovanja od vas ne znači da njima treba i da se bavi. Pokušajte što agresivnije da namećete vaše potrebe i nemojte pristati na kompromis. Ukoliko pristanete na kompromis postoji opasnost od zajedničkih aktivnosti i boljeg upoznavanja. 
  2. Ukoliko želite da probate nešto novo ili niste zadovoljni seksualnim odnosom, sačekajte da partner sam shvati šta vi želite tako što će vam pročitati misli. Do tada ga pasivnom agresijom kažnjavajte dok ne postane očajan. Ova metoda je takođe veoma popularna za ubijanje samopouzdanja. Kažnjavajte vaše partnere što je češće moguće ali nikako im nemojte reći kako se osećate. U tom slučaju možda se nešto promeni i onda nećete moći da ga kažnjavate. Kod žena je najčešći oblik kazne ćutanje i odbijanje komunikacije, dok je kod muškaraca popularno u vidu prekomernog “švrljanja” po gradu. I jedan i drugi vid se definišu kao kažnjavanje partnera odsustvom.
  3. Dozvolite roditeljima da se mešaju u vaš odnos što više možete. Preuzimanje odgovornosti za vaš život može da dovede do nepotrebnog sazrevanja ličnosti ili ne daj Bože braka. Kada primetite da se veza razvija ili da se osamostaljujete pozovite vaše roditelje, dozvolite im da vam oni kažu šta misle o vašoj vezi, šta je najbolje za vas i poslušajte ih. Ukoliko sami shvatite šta je dobro i odlučite da se pridržavate toga rizikujete da jednog dana budete neko ko zna da se brine o sebi i svom partneru.
  4. Kada veza upadne u krizu nemojte nikada da idete kod psihoterapeuta. Insistirajte na tome da sve ono što će vam terapeut reći vi već znate i da vama nema pomoći. Nemojte ulagati u vezu tako što ćete platiti stručno lice već izađite sa društvom i zapevajte. 
  5. Ako osećate da vaša veza više nema smisla i da ne vodi nikud – napravite dete! Ono će vam pružiti mogućnost da prebacite fokus sa odnosa na bebu. Tako imate izgovor da narednih pet godina ne razgovarate o svojim problemima i potrebama. Kada prođe pet godina i ponovo se otvore stare rane, vi se bacite u projekat zvani drugo dete. Ovim sistemom bićete takođe nepresušna inspiracija vašem detetu na psihoterapiji. 
  6. Kada posumnjate da partner nešto krije od vas obavezno saznajte njegovu  šifru na telefonu i svim socijalnim mrežama. Nemojte nikada da kažete partneru kako se osećate jer ćete sve informacije ionako naći u porukama koje budete čitali. Ukoliko podelite sa partnerom svoje sumnje i strahove može vam se dogoditi da vas razume i da se i on tako ponekad oseća. 
  7. Primoravajte partnera da imate isključivo zajedničko društvo i ne dozvoljavajte partneru da se viđa sa nekim bez vas. Ukoliko mu dozvolite da ima prostor za sebe onda ostajete neupućeni u svaki sekund njegovog kretanja i iskustva a to bi značilo da partner ima život bez vas.
  8. Kada vam partner kaže da mu vaš postupak ili ponašanje smeta, vi ga podsetite da je i on to nekada radio i da nema prava da vam prebacuje. To što ćete otvoreno razgovarati o tome govori samo da ste odrasle osobe koje žele da se povežu. Umesto toga neka vaše ponašanje bude na nivou sedmogodišnjeg deteta koje želi da bude viđeno i problem se neće nikada rešiti. 
  9. Konflikte nemojte iskoristiti za rast već kao dokaz da vaša veza ne funkcioniše i da vaš partner nije vaša srodna duša. Razgovor bi možda rešio problem, ali pošto vam to nije u interesu, onda je najbolje da nađete ljubavnika ili ljubavnicu. Treća osoba dodaje malo nepotrebne napetosti koja je od krucijalnog značaja za disfunkcionalnu vezu.