Emocionalni incest

Stojan Mišić

16. Jun 2019.

Direktan seksualni kontakt između roditelja i deteta naziva se otvoreni incest. Sa druge strane, malo se govori o prikrivenom tj. emocionalnom incestu .

Žrtve ovakvog incesta najčešće nisu ni svesne da su zlostavljane jer ne postoji direktan kontakt ili opipljivi dokaz. Emocionalni incest nastaje kada  dete postane objekat roditeljeve privrženosti i ljubavi umesto drugog partnera. Usamljeni roditelj od deteta pravi surogat partnera gde dete postaje objekat kojim roditelj nesvesno manipuliše i koji se koristi da bi izbegao bol i realnost problematičnog braka ili nedostatak partnera. Previše brižna majka kao i otac koji je previše zaštitnički nastrojen prema svojoj “maloj princezi” su najčešći primeri koji nam mogu ukazivati na postojanje prikrivenog incesta.

Veoma važna razlika između otvorenog i prikrivenog incesta je ta što se žrtva otvorenog incesta oseća zloupotrebljenom, dok žrtva emocionalnog incesta sebe smatra privilegovanom i idealizovanom. Tipičan primer bi bio kada dete pomsili  da postoji veća bliskost između njega i majke nego između majke i oca. Ispod ovakve privilegije leži trauma jer nijedno dete nije zaslužilo da bude zamena za partnera. Odrasla žrtva emocionalnog  incesta ostaje zaglavljena u životnom šablonu koji je usmeren na održavanje specijalnog odnosa sa roditeljem. To je obrazac u kome stoji konstantna potreba da se udovolji mami ili tati i da odnos sa njima bude dobar. U ovakvim odnosima nikada ne dolazi do odvajanja roditelja i deteta što stvara veliku prepreku da se stekne zdrava bliskost i seksualnost sa drugom osobom.
Emocionalni incest u velikoj meri utiče na partnerski život žrtve. Osobe koje dolaze na psihoterapiju zbog emotivnih problema veoma često sa sobom donesu nezavršene odnose sa roditeljima za koje se ispostavi da su uzrok njihovih problema. Na primer, mladi bračni par koji se javlja psihoterapeutu zbog velike količine agresije i nerazumevanja u vezi: ona kaže kako se oseća usamljeno i da ima utisak da je on izbegava, dok on govori da ona ne razume koliko je njemu stresan dan i da mu je potreban mir kod kuće. Odnose sa roditeljima oboje opisuju kao odnose pune ljubavi. Šta se krije između ove dve osobe? Ona želi više vremena sa njim, a on da ona uvaži njegovo vreme i da prihvati da on ima život i van nje. Nakon nekoliko seansi on otvoreno govori o tome kako je najveći uzrok nezadovoljstva njegova mama koja mu ne dozvaljava da provodi kvalitetno vreme sa svojom porodicom. Majka ga stalno zove i govori mu kako se brine za njega, kao i da je on jedina svetla tačka u njenom životu i da njega nema da bi se ubila. Kaže da mu je nakon razgovora sa mamom potrebno nekoliko minuta za sebe jer se u njemu javlja osećaj krivice zato što umesto da posveti vreme svojoj mami koja je usamljena, on provodi vreme sa svojom porodicom. Da bi se partnerski odnos između njih dvoje poboljšao neophodno je da žrtva prikrivenog incesta osvesti kako i na koji način njegov odnos sa roditeljem utiče na njegovu vezu. Možda su majka i sin u ovom primeru samo fizički razdvojeni ali je neophodno da se to desi i na psihološkom i emotivnom nivou.